Bir önceki
blogumda sinüziti ve ortakula
k iltihabını nasıl doğal yollarla yendiğimi anlatmıştım. Sanırım kimya eğitimim sırasındaki araştırma ve rapor hazırlamanın faydası çok olmuş, size uzunca bir tedavi yöntemleri listesi hazırladım. Faydalı olması dileklerimle.
Önemli not: Buradaki tedaviler kendi üzerimde denediğim bazı alternatif yöntemleri ve daha fazlasını anlatmaktadır. Hastalık anında lütfen doktorunuza ilaçlı veya ilaçsız yöntemlerin uygulamasını danışarak hareket edin.
Sinüzit için yardımcı tedaviler:1. Sinüzit için buhar banyosu yapın. 2 yemek kaşığı mayıs ya da alman papatyasını 1 litre suya ekleyin. Kısık ateşte azıcık kaynadıktan sonra alıp 10 dk boyunca başınız üzerine havlu örterek buğusunu derin derin soluyun. Buğuyu gül ekleyerek de yapabilirsiniz. Sonra da çayını için. Kuşburnu buharı da sinüsleri boşaltır. 1 yemek kaşığını yarım litre suya ekleyin. Aynı zamanda bu çay c-vitamini sağlar.
2. İsveç şurubuile ıslatılmış pamukları sinüzitli bölgelere, alna, gözlerin üstüne, burnun iki yanına en az 30 dk kompres yapın. Şurubu içsel olarak da her yemekten önce bir tatlı kaşığı şurubu bir bardak suya koyup yarısını yudum yudum yemekten 30dk önce, diğer yarısını da yemekten sonra yudumlayarak için. Günde 2-3 kere içilebilir.
3. Burun spreyi kullanmayın. Burun spreyi burnun mukozasını incelterek kuruluk yaratır. Bunun yerine damlalıklı ufak bir şişe içine yarısına kadar (2 parmak kadar) gül suyu yoksa kaynatılmış içme suyu koyun. İçine 3 damla mersin ağacı yağı koyun. Yağ antibakteriyel etkisi ile mukusu kurutuyor. Biraz çalkalayın karışsın. Başınızı arkaya atıp her burun deliğine 2-3 damla damlatın. 5’e kadar sayıp başınızı öne eğin, akıtın. Bir kaç dakika içinde tıkanıklıkları açıyor. Yalnız ufak çocuklarda burnun içini tahriş edebileceği için dikkatli kullanılmalı. Ben dışarı akarken burnumun çevresi kızardığı için bol doğal bir yüz kremi kullandım.
4. Sigara dumanı, kirli havalardan uzak durun. Mümkün olduğunca temiz havaya çıkın.
5. Sabahları yapacağınız sıcak-soğuk-sıcak duşlar bağışıklığınızı artırır.
6. Açık cam önünde temiz havayı içinize çekerek egzersiz yapın.
7. Nane ya da isveç şurubu damlatılmış mendil koklayın.
8. Acupressure noktalarına bir kaç dakika boyunca parmak ucunuzla kuvvetli basınç yapın. Bu noktalar burun deliklerinin hemen yanı ve baş parmak ile işaret parmağı arasındaki yumuşak noktadır.
9. Büyük bir zencefil kökünü doğrayıp 500 ml suda 15 dakika boyunca kaynatın. Bu çayla pamukla sinüsler üzerine kompres yapın. Sinüs söktürücüdür. Zencefil tozunu suda iyice muhallebi kıvamına gelecek kadar suyunu çektirip yüze sürerek de uygulama yapabilirsiniz. Tercihen bunu gece yatarken yapın. Katılaşana kadar suratınızda tutun.
10. Sinüslerinizi ılık tuzlu su dolu bir netipot (sinus rinse) ile günde 2 kere temizleyin.
Sık sık sinüzit sorunu yaşayanlar yazın mümkün olduğunca dalsınlar, sinüsler daldıkça basınçla boşalıyor.
Sinüzit için besin destekleri:
1. Sıcak limonata için. 2 limonun suyunu sıkıp aynı miktarda kaynar su ekleyin. 1/8 çay kaşığı cayenne biberi, acı biber ekleyerek günde 3 kere için.
2. Sıcak bitki çayı içine 1 limon suyu, 1 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyerek günde 3 kere 3 gün boyunca için. Bu karışım hastalık barındıran asidik vücut iç ortamını, hastalık yenen alkali iç ortama çevirecektir.
3. Bir bardak su içine 2 yemek kaşığı elma sirkesi için.
4. Süt ve süt ürünleri, yoğurt, kefir, peynir mukusu artırdığı için tüketmeyin. Hastalık anında ve iyileşmeyi takip eden hafta içinde iç toksik ortama yol açan sindirimi zor hayvansal yağlar, kırmızı et ve tavuk tüketmeyin. Hızlı bir iyileşme için mukus yapan şeker ve nişasta içeren besinlerden, beyaz un, patates ve tahıllardan da uzak durun. Bkz.
Sümük yapan ve silen besinler.
5. Sebze çorbaları, bitki çayları, çiğ sebze ve C-vitamininden zengin maydanoz, portakal, kivi, limon gibi meyveler tüketin.
6. Tüm çiğ sebzeler alkali bir beden yaratır, hastalıkları çabuk iyileştirir. Günde bir kaç bardak taze sıkılmış sebze suyu için.
7. Aç karnına ananas yiyin. Ananas enzimleri mukusu eritmeye yardımcı oluyor.
8. Karotenoidlerden zengin gıdalar yiyin, havuç suyu için.
9. Ekinezya ve çinko takviyesi alın.
10. Sarımsak yutun, bol taze soğan ve zencefil tüketin.
11. Isırgan otu ve ebegümecinden yapılmış çorba mukus söktürücüdür.
Kaynak kitaplar: Bir Yudum Sağlık-Niyazi Eröztürk,
Smart Medicine for Healthier Kids