İyi haftalar! Ohhh artık İstanbul'dayız, çok şükür Nil yolculuk boyunca uslu bir bebiş oldu ve anne babasını üzmedi. Gelir gelmez bizi harika bir hava karşıladı, bol bol D vitamini aldık ve yeni bir hafta için enerji depoladık! Bundan iyisi can sağlığı ;)
Gelelim bugünkü post konumuza... Aslında çok önceden yazmıştım bunları ama blogger bana kelek yaptı ve yazdığım herşey puf diye uçtu gitti. Sil baştan aynılarını yazıyorum şimdi... Bildiğiniz gibi Nil doğduğu günden beri %100 anne sütü ile beslenen bir bebiş olmadı, Aptamil takviyesi ile gittik ve 3 buçuk aydan itibaren de yavaş yavaş ek gıdalara geçtik. Sırf anne sütü ile beslenen bebişlerde ek gıdaya bu kadar erken geçilmediğini belirtmek isterim. Nil 6 aylık olunca da aşağıdaki gibi bir ek gıda uygulamasına geçtik:
Sabah 08:00 (veya uyanınca)
Multitabs A-C-D vitamin ve Ferrum demir (aç karnına)
100 ml Aptamil mama
1/2 haşlanmış yumurta sarısı
1/2 kibrit kutusu keçi veya tuzsuz lor peyniri (Nil peynirler arasında en çok Baltalı'nın %100 keçi sütünden yapılmış Büş marka peynirini sevdi...)
1 çay kaşığı pekmez
1 çay kaşığı ceviz (Nil'e biraz dokunduğu için ben vermiyorum)
Çavdar veya yulaf ekmeği (Doktorumuz Halk Ekmeği'nkini önerdi)
Tüm bunları karıştırıp da verebilirsiniz ama Nil bulamaç türü şeyleri pek sevmediği için ben peyniri ve yumurtayı ayrı ayrı yediriyorum...
Öğlen 11:30
Haşlama balık (çipura, levrek, mezgit, çinekop gibi)
Sebze püresi (kereviz, maydanoz, kabak, pazı, kara lahana, taze fasulye, ebegümeci, marul, enginar, bamya, brokoli, soğan, sarımsak, mantar, soya filizi gibi)
1 çay kaşığı zeytin yağı
Nil kabızlık sorunu çeken bir bebek olduğu için onun sebzeleri daha çok bağırsaklarını çalıştıracak şekilde düzenlendi... Bu yüzden menüde lahana, bakla yer almıyor. Ayrıca doktorumuz patlıcan ve ıspanağı hiçbir faydası olmadığı için kullanmamı önermedi. Kışın yaz sebzeleri kullanacaksam da dondurulmıuş olanları tercih etmemi söyledi. Sebze püresi için Tefal'in buharlı pişiricisini kullanıyorum, buhar haznesi biraz küçük ama kullanımı çok pratik ve hızlı pişiriyor. Ben yaptığım bir yemeği 3 günden fazla vermiyorum ve bir kere piştikten sonra bir daha ısıtacaksam Avent'in biberon ve mama ısıtıcısını kullanıyorum...
Akşam üstü 15:00
1 armut
1 dilim kivi
1 kase yoğurt
1 adet gün kurusu
Armut ve kiviyi cam rendede rendeliyorum. Yoğurdu Atatürk Orman Çiftliği'nin keçi sütünden mayalayıp yapıyorum. Kayınvalidem Esenso'nun minik renkli kavanozlarından oluşan yoğurt makinasını almıştı, çok memnunum harika yapıyor yoğurdu ama artık satışta değil sanırım... 1 kase yoğurdun içine bir gün önceden sıcak suda bekletip yumuşattığım gün kurusundan rendeliyorum. Dilerseniz meyve, yoğurt ve gün kurusunun hepsini karıştırıp verebilirsiniz ama bizim küçük hanım herşeyin tadına ayrı ayrı varmak istediği için ben karıştırmadan veriyorum ;)
Akşam 19:00
Yayla, tarhana veya kırmızı mercimek çorbası
Doktorumuz çorbayı kemik suyu ile yapmamı önerdi. Kuzu kemiklerini 2 saat kaynatıyorum, soğuduktan sonra üste çıkan yağlarını bir süzgeç yardımıyla atıyorum. Kemik suyu fazla olmuşsa bir kısmını ayırıp buzlukta saklıyorum.
Gece 22:00-24:00
Milupa, Humana veya Nestle'nin sütlü pirinçli muhallebisi
Bu menü sayesinde benim bütün günüm mutfakta geçiyor deeermişim :) Neyseki artık herşeyin kolayı var, yoğurdu yapan makinalar, sebzeyi püre haline getiren buharlı pişiriciler, mamayı ısıtan ısıtıcılar sayesinde biz annelerin işi artık daha kolay. Ben herşeyi elimin altında olacak şekilde hazır ediyorum ve dışarı çıkacaksam mama ıstıcısında ısıtıp Chicco'nun thermal termosuna koyuyorum, iyi ki almışım dediğim ürünlerden biri de kesinlikle bu termos...
Tabii hepsi bir yana doktorumuzun da yardımlarını unutmamak gerekiyor, bugüne kadar herşeyi onun önerileriyle yaptık ve hiç pişman olmadık. Nil'in rahatsızlıklarını (geçmeyen ishali, sonra kabızlığı, ateşlenmesi, diş çıkarma dönemi vs...) onun tecrübeleriyle atlattık, kendisine gözüm kapalı güveniyorum diyebilirim. Eğer bebeğiniz için Anadolu Yakası'nda güvenebileceğiniz bir doktor arayışınız varsa Dr. Özcan Aysal'ı kesinlikle tavsiye ederim!