6 Şubat 2008 Çarşamba

Havuç ve Baharatlı EKŞİ KREMALI KEK

Yeni bir tarif denemeliydim. Son zamanlarda sürekli eski tarifleri uyguladığımdan bloğa ekleyemiyordum. Ayrıca fotoğrafını çekmek için de yeni birşeyler yapmalıydım. Boyut Yayınlarının "Tatlılar" kitabından bu tarifi uygulamaya karar verdim.

Üzerinde ki sos portakal rendesi ve krem peynir içerdiğinden bana limonlu cheesecake i anımsattı. Kekin içindeki zencefil ve bol muskat ise çok uyumluydu. Tekrar deneyeceğim tarifler arasına aldım bile. Ben tarifte bir takım değişiklikler yaptım. Örneğin esmer şeker yerine beyaz şeker kullandım, 2 yemek kaşığı pekmez ilave ettim. Yumurtayı bir eksilttim. Tarçın yerine zencefil, ekşi krema yerine de yoğurt kullandım. Sonuçtan memnun kaldım. Kendi kullandığım malzemeleri veriyorum.
Havuç ve baharatlı Ekşi Kremalı Kek:
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta

  • 150 gr esmer şeker (3/4 bardak)

  • 200 gr rendelenmiş havuç (3 orta boy havuçtan çıkıyor)

  • 2 tatlı kaşığı toz zencefil

  • 1 tatlı kaşığı toz müskat

  • 250 gr yoğurt

  • 250 ml sıvı yağ

  • Aldığı kadar kekun(bunun yerine un +1 paket kabartma tozu kullanılabilir)

Portakallı krem peynirli sos:

  • 60 gr krem peynir, yumuşatılmış

  • 20 gr tuzsuz tereyağı, yumuşatılmış

  • 1 tatlı kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu

  • 2 tatlı kaşığı portakal suyu

  • 125 gr pudra şekeri

Yapılışı: Yumurta ve şekeri iyice çırpın. Yoğurt ve sıvıyağı ekleyin, ardından baharatları, havucu ve unu ekleyin. Un miktarı yaklaşık 300-350 gr kadardır. Hafif koyu kek kıvamı oluncaya kadar unu eklemelisiniz. Karışımı yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş kalıba boşaltın. Üstünü düzeltin. Yaklaşık 1 saat 15 dakika 160 derecede pişirin. Ben kalıp olarak papatya kalıbı kullandım. 22 cm lik kelepçeli kalıpta pişirebilirsiniz. Kalıptan çıkarmadan keki tel ızgara üzerinde soğuyana kadar dinlendirin.

Sos için, krem peynir, yağ, portakal kabuğu rendesi ve suyunu mikserde köpük köpük olana kadar çırpın. Pudra şekerini yavaş yavaş ekleyerek çırpmaya devam edin. Sosu soğumuş kek dilimleri üzerine dökerek servis edin. Ben her papatya yaprağına birer havuç şekilli şeker hamuru koydum.

Tarifi yazarken kalan son dilimi yiyorum bir yandan:)

Fotoğraflardan pek tatmin olmadım ama uzun bir aradan sonra bunları çekebildiğime de şükrediyorum. Can bütün gün yoğun bir ilgi istiyor. Oğlum büyüyor mu ne?

Fotoğraf makinesinin close up mercekleri sipariş edildi, yakında gelecek, o vakit daha yakın ve net fotoğraflar çekebilicem. Yemek fotoğrafçılığında yakın plan olması ve netlik olmazsa olmazlardan...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder