Moskova'da Art-Center'ın içinde daimi olarak yer alan Samurai sergisine gitmeye aslında çok önceler niyet etmiştim. Fakat prensimle asansörde yanlış katta inince kendimizi bambaşka bir serginin içinde bulmuş, bu oyuncakları görünce dünyam durmuş, samurayı da kılıcını da anında unutmuştum hii hii :) Birkaç hafta sonra ise Neslihan'cığımı (blogumun bana kattığı bir başka güzel yürek daha, ne şanslıyım ben!) koluma takıp yine Art-Center'da soluğu almıştık. Bingo! Bu sefer doğru katta inmeyi başardım ve sergiyi dolaşabildik ;) Ha gezdikten sonra görmesekte olurmuş dedik ama neyse en azından içimde kalmamış oldu... Üstünden aylar geçti, ben çektiğim fotoğraflara daha yeni bakabildim ve her zamanki gibi sadece kendime saklamak istemedim, hayat paylaşınca güzel lalalalalalaaaaa hiyaaaaaaaa!
Samuray eski Japonya'da soylu asker sınıfı için kullanılan bir terimdi. Samuray, eski Japoncada 'hizmet etmek' manasına gelen saburau kelimesinden türemiştir.
Savaş, Japon kültüründe önemli bir yer teşkil eder. Ülkenin önemli klanları birbirleriyle pek çok kez karşı karşıya gelmiştir. Japon topraklarının sadece %20’sinin tarıma elverişli oluşu, toprak kavgasını doğurmuştur. Toprak savaşları da hem tinsel, hem de fiziksel gelişim ve mücadele yöntemlerini gerektirdiğinden, Samurayların gelişimi de bu olguya dayalıdır.
Samuraylar "buşido" anlayışını temel almıştır. Buşido, "Savaşçının Yolu" anlamına gelir. Buşido felsefesinde korkunun yeri yoktur. Samuray, ölüm korkusunu yenmiş kişidir. Bu, dinginlik kazandırır ve efendiye sadakat sağlardı.
9.-12. yüzyıllar arasında samuraylar bir sınıf haline geldi. İki adla anılırlardı: Samuray (şövalye), Buşi (savaşçılar). Bu insanların bir kısmı yönetici sınıflara bağlıydılar. Bir kısmı ise para karşılığı savaşırlardı. Samuraylar, feodal derebeylerine (Daimyo) bütünüyle bağlıydılar. Hizmetlerinin karşılığında mevki ve arazi alırlardı. Daimyo’lar, Samurayları daha fazla arazi kazanmak ve gücünü arttırmak için kullanırlardı.
Samuraylar, at üstünde, yaya, silahlı, silahsız dövüş konusunda eğitilmişlerdi. Ok da kullanırlardı. Ancak, 13. yüzyılda Moğol savaşları yaşandıktan sonra, Samurayların kılıç kullanımı ağırlık kazandı. Hatta mızrak ve naginata denen ucu kılıç şekilli mızraklar kullanmaya başladılar.
Samurayların iki kılıcı olurdu. Uzun kılıç daito-katana, kısa kılıç shoto-wakizashi’ydi. Ayrıca tanto adı verilen bıçaklara sahiptiler. Samuraylar çoğunlukla kılıçlarına isim verirler ve onların ruhuna inanırlardı.
Samuray geleneği, 1876 yılında İmparator Meiji tarafından ortadan kaldırıldı...
Kaynak: Vikipedi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder