9 Temmuz 2012 Pazartesi

Kordon Kanı









35. haftanın içindeyim. Geriye kaldı 22 gün! Geceleri hem heyecandan hem de bebişin tekmelerinden artık uyuyamaz oldum :) Şu anda bu yazıyı da yine o uykusuz gecelerin birinde yazıyorum. Bugüne kadar kendimi anneliğe hazır hissetsem de zaman yaklaştıkça içim içimi kemirir oldu; Nil'e iyi bir anne olabilecek miyim? Bunun altından kalkabilecek miyim? Yoksa çuvallayacak mıyım? Ya sandığım kadar hazır değilsem? Ya onu elimde olmadan çok şımartır ve ipin ucunu kaçırırsam? Dengeyi nasıl kuracağım? Gibi gibi birçok soru beynimde dolaşıp duruyor. Tüm bu endişeleri eminim anneliğe adım atan herkes yaşadı, ben ne ilkim ne de son... Her ebeveyn gibi biz de bebeğimiz için en iyisini istiyor, bunu düşlüyoruz. Bebeğimizin kordon kanını saklama fikrimiz de onun sağlığı için en iyisini düşünmemizden yola çıkarak oluştu. Doktorumuza danıştık, kendi kızının kordon kanının da saklandığını, Türkiye'de bu işi ciddi ve güvenilir bir şekilde yapan firmanın Onkim olduğunu söyledi. Biz de hemen Onkim'in müşteri temsilcileriyle irtibata geçtik, kendilerinden daha detaylı bilgi aldık ve kızımızın kordon kanının saklanması için kaydımızı yaptırdık. Oluşabilecek erken doğum riskine karşı hastaneye giderken yanımızda götüreceğimiz toplama kiti ertesi gün evimize gönderildi. Doğumun olduğu gün kordon kanı alınacak ve laboratuvarda yapılacak bir takım testlerden sonra sonuç temiz çıkarsa saklanacak. Kordon kanı ile ilgili daha detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz:






Kordon Kanı Nedir?

Anne karnındaki bebek, göbek kordonu ile plasentaya bağlıdır. Doğumdan hemen sonra görevini tamamlayan plasenta rahim dışına atılır. Kordon kanı ise bebek doğduktan sonra göbek kordonu içinde kalan kandır. Kordon kanı ile bebeğin damarlarında dolaşan kan birbirinden farklıdır. Kordon kanı, kan üretiminde görev alan kök hücreleri içermektedir.



Kordon Kanındaki Kök Hücrenin Avantajları Nelerdir?

Kordon kanı kök hücreleri sadece doğum esnasında toplandığından dolayı oldukça değerlidirler. Bu nedenle toplama işleminin uzman hekimler tarafından yapılması ve uzman kişiler tarafından uygun koşullarda işlenerek saklanması gerekmektedir. Kordon kanı toplama işlemi oldukça basit ve acısız bir işlem olup, anne ya da bebeğe herhangi bir zararı kesinlikle bulunmamaktadır. Bebekten toplanan kordon kanı sadece otolog değil, doku uyumu gerçekleştiği takdirde ailenin diğer fertleri için de kullanım alanına sahiptir. Bu özellik, aile bireyleri arasında kordon kanı nakli gerçekleştirilmesine de olanak sağlar. Saklanmış olan kordon kanı kök hücreleri, istenildiği takdirde herhangi bir işleme tabii tutulmadan ve hastalığın ilerlemesine fırsat vermeden kullanılabilir.



Kordon Kanı Nasıl Alınır?

Bebek doğar doğmaz göbek bağı kesilir. Göbek bağı alkolle iyice temizlenir. Kordon kanı, kesilen göbek bağının plasenta tarafında kalan bölümünden alınır. Bu kan, toplanmadığı tüm durumlarda plasenta ile birlikte atılır. Bebek doğduktan hemen sonra göbek kordonu bağlanıp ayrılır ve plasentaya bağlı olan kordonun içindeki kan özel bir sistem yardımıyla pıhtılaşmayı önleyici madde içeren steril kan torbası içine toplanır. Yaklaşık 35 - 120 mililitre kan alınabilir. Toplanan kan 48 saat içinde kordon kanı bankası laboratuvarına gönderilir.




Kordon Kanı Hangi Hastalıklar İçin Kullanılır?


Çocukluk çağı lösemi ve lenfomaları


Thalessemi (Akdeniz anemisi)


Aplastik anemiler (kemik iliğinde hücre üretiminin olmaması)


Orak hücreli anemi (Sickle cell anemi)


Amegakaryositik trombositopeni


Nöroblastoma


Tip I Diyabet 


Serebral Palsi





Toplanan Kordon Kanının Miktarı Ne Kadar Olmalıdır?


Toplanan kordon kanının en az 60 mililitre olması gereklidir.





Doğum Şekli Kordon Kanı Alımını Etkiler mi?


Hem normal doğumlarda hem de sezaryen doğumlarda toplama işlemi uygulanabilir.





Kordon Kanı Ne Kadar Süreyle Saklanabilir?


Kordon kanı bugünkü veriler ışığında 15 yıla kadar sağlıklı olarak saklanabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder