23 Eylül 2010 Perşembe
LİMONLU KEK & ÇAYLI ÇİKOLATALI KEK
Her haftasonu ve hatta mümkünse haftaiçi iş çıkışı gidip, araba gürültüsünden uzakta sakinliğin içinde rahatlayıp açık havada ağaçların altında kahve içip yanında çoğunlukla kendi yaptığım kek ve kurabiyelerle keyfi artırdığımız bir mekan Santralİstanbul ve içinde ki Starbuck şubesi...
İyi kahveyi açık havada, yeşilliği, çocukların bu yeşillik içinde oynayışını seyrederek, iç huzuruyla içmek...
Mutluluğun derinlemesine hissedildiği bir kaç dakikalık sessizlik anı...
Gözlerini kapamak, havayı solumak, hissetmek o an;
Daha fazlasının olmadığına...
Fark edip tebessümle geri dönmek...
Sohbete devam etmek kaldığın yerden...
Bir başka alışkanlık kahvenin yanına yenecek tatları kendi mutfağımda yapıp getirmek... Fırsat olmamışsa buna illa mekanın Glazürlü Limonlu Keki...
Cumartesi akşamı biskottileri fırına atarken, aklımda o limonlu kek ve lezzeti, kendimi limon rendelerken buldum.
Ertesi gün öğle kahvesinde bize eşlik edecek limonlu kekin hamuru az sonra yağlı kağıt serilmiş baton kalıba dökülmüştü bile. Limonlu kekim fırında yalnız kalmasın da yanı başındaki boşluk dolsun diyerek tamamen doğaçlama bir tarif olan çaylı çikolatalı kek de hemen çırpıldı, bir diğer baton kalıpta yerini aldı.
İki kek yan yana piştiler, biskottiler fırından çıkıp da ikinci aşama için soğurken ....
Yumuşacık iki kek…
Sırrı içindeki yoğurt ve sıvıyağda…
Limonlu Kek:
Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 limonun kabuğu ve suyu
1 su bardağı yoğurt
¾ su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
Un(koyu kek kıvamı alana dek)
Çaylı Çikolatalı Kek:
Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
¾ su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı demli çay
¾ su bardağı kadar çikolata kırığı parçaları(Bayramdan artan madlenler değerlendirildi)
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 tatlı kaşığı tarçın
1paket kabartma tozu
Un(koyu kek kıvamı alana dek)
Yapılışları(Her ikisi için geçerli): Yumurta ve şekeri mikserle çırptıktan sonra diğer sıvı malzemeleri ekleyin, ardından diğer kuru malzemeleri en son da un ve kabartma tozunu ekleyin.
Yağlı kağıt serilmiş baton kalıba paylaştırıp önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 40 dakika kadar pişirin. Uzun bir çöp şişi ya da kürdanı fırından çıkarmadan keke batırıp kuru çıkana dek pişirmelisiniz.
İlk 20 dakikada fırının kapağının açılmaması ideal kabarmanın yakalanması için önemli. Kürdan testini 30.dakikadan itibaren yapabilirsiniz.
Bir sonraki Limonlu kek denemesiyse tereyağlı ve yoğurtsuz olarak yapılacak…
Ve karar verilecek hangisinin daha çok sevildiğine…
Belki iki denemeden fazlası gerekecek aradığımı bulmaya…
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder