İsviçre deyince ilk akla gelen ürünler nelerdir?
Hani genel bir halk anketi olsa ilk sırada akla gelecek şey “Saat” olur muhtemelen. Dünyaca ünlü bütün saatlerde Swiss made damgası olduğu gibi, modacılar da tasarladıkları saatlerini İsviçre’de imal ettirmeyi tercih ederler. Yeni bir saat alacak olduğunuz vakit de gözler doğal olarak hep saatin içinde Swiss Made yazısını arar…
İlk akla gelen ürünler listesinde saat oyların büyük çoğunluğunu aldıktan sonra sırayı Peynir ve Çikolata paylaşır…
Şimdiye kadar o kadar gelmişiz de bir gidip görmek aklımıza gelmemiş bu iki lezzetin yapıldığı yerleri güzelim Masal ülkesinde…
Bu sefer kader bizi bir peynir fabrikasına taşıdı önce, Appenzel köyüne gidecek iken yol üstünde gördüğümüz kahverengi tabelada yazan “Käserei“ ifadesini görür görmez süper Almancam ile bir peynir fabrikası bu hadi gidelim dedim. İyi ki tabela karşımıza çıkmış, bulmuşuz burayı. Buradaki broşürler sayesinde de çikolata fabrikasına ulaştık çünkü.
Appenzel, orjinal İsviçre’yi doyasıya soluyacağız bir mekan, gübre kokularını doyasıya ciğerlerinize çekeceğiniz, nehirlerinden neredeyse süt akacak kadar ineği otu yeşili bol, dolayısıyla da peyniri bol, yöresel peyniri ile ünlü bir mekan. Burada imal edilen peynirler ülkenin dört bir yanına dağılıyor.
Mekanda üretim modern yöntemlerle yapılıyor. Gönül ister yüzyıllardır yapılan eski yöntemlerle peynirin yapıldığını görelim ama bu da başka bir geziye kısmet olsun mümkünse:) Bunun için dağ köylerine çıkıp konaklamamız gerekiyor. Karavan ile dağlar arasında ki bir göl kenarında kamp yapmak bir başka hevesimiz… Bunu da yazdım wish listime. Mekanı da yazdım gitti; Sisikon...
Peynir fabrikasına döner isek kocaman bir fabrikayı getirmeyin aklınıza, tek bir hatunun bütün fabrikayı idare ettiği, insan gücünün maksimum verimlilikte kullandılığı bir yer burası.
Dokunup test edebileceğiniz, taze peyniri tadabileceğiniz, peynirin yapım aşamalarını, içerik bilgilerini ve daha peynirle ilgili bir çok şeyi görüp deneyimleyebileceğiniz bir mekan…
Fabrikanın etrafını çevreleyen camekandan gördüğümüz haliyle peynir fabrikası. Fotoğrafın çekildiği aşamada maya süte karıştırılmış, süte nüfuz edip belli bir sıcaklıkta koyulaşması bekleniyor. İlgili testten geçtikten sonra buradan kalıplara aktarılıyor. Kalıplarda belli süre bekleyip suyunu kaybettikten sonra da taze peynir ortaya çıkmış oluyor. Fotoğrafın alt kısmındaki yuvalarda kalıplarda bulunan taze peynir makinelerin yardımıyla ters çevrilip bekleme odasına alınıyor.
Esas peynirin yenilebilir hale gelmesi ise aylar aylar sürüyor, her peynir türüne göre farklı farklı süreler var. Siyah ambalajıyla satılan peynirimiz 6 ay bekliyormuş. Gümüş ambalajıyla ilk sırada yer alan peynirimiz ise 3 ay, altın rengi ambalajında olanı ise 4 aylık bekleme süresine sahip….
Aromalar da doğal olarak değişiyor peynirler arasında…
Peynirler vakitlerini doldurmayı bekler iken...
Peynirlere eklenen baharatların da türleri var. Üç çeşidini deney yoluyla koklayabiliyorsunuz, her düğmeye basışta farklı rayihalar uçup geliyor burnunuza içerdeki fanın çalışmasıyla birlikte… Ben birinde bergamut kokusunu yoğun aldım mesela…
Kullanılan bitkiler de tanıtılmıştı….
Peynirlere yapılan son işlem mumlanması oluyor, iyice parlatılıp fırçası ile satışa hazır hale geliyorlar…
Peynir fabrikasından çıkmayı ne ben ne de Can istedi. Çocuklar için yapılan oyun parkları burada çok çok güzel... Nasıl bıraksın çocuk bunları, ben ise her başımı çevirişte farklı bir şey daha görüp okuyorum. Burada birçok broşür edindik, gezilecek görülebilecek başka yerler... Bize hem yakın olması hem de maaile ilgimizi çeken bir ürün olması dolayısıyle Çikolata fabrikasında karar kıldık. Yarın ki güzergahımız belli olmuştu.
Ertesi gün ki gezide maalesef fabrika içinde fotoğraf çekimi yasaktı, o yüzden sadece Can’ın bantlardan akan çikolatalara hayran hayran bakışlarını, fabrika çıkışındaki tanıtımları ve ufak müzeyi çekebildim.
Bantta ilerleyen çeşit çeşit çikolatalar sebebiyle Can’ın „anne oraya gidelim“ sözlerine sebep bir gezi oldu:) Neyse ki fabrikanın girişinde çikolatalardan satışa sunuluyordu. Bu şekilde iknamız kolaydı...
Ufak müzeyi gezerken bizi şaşırtan fabrikanın çoğu yerine yayılmış Türkiye’den gelen fındık çuvallarını görmek idi. Halen saklıyorlar ve sergiliyorlar.
Eskiden çikolatalar bu aletlerle yapılır imiş.
Biraz görüntü ürkünç burda sanki...
İşte çikolata yapımının aşamaları...
Her tür çikolatanın yapım aşaması birbirinden farklı, Tavşan çikolatayı merak edip inceledim ben.
Çıkışta çikolatalarımızı almış mutlu mesut fabrikadan çıkarken şimdi nereye gitsek arayışlarıyla dolu bir fotoğraf…
Heidi sanki iyi bir seçenek gibi ne dersiniz? :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder