30 Temmuz 2014 Çarşamba

Taktik olarak yanlış pas atmak



Aylar önce "umschaltspiel-gegenpressing" içeriğini bu blogda anlatırken üzerinde durmuştum. Öncelikle "gegenpressing" içeriğinin üzerinden bir daha geçeyim. Bu "karşı pres" bir sistem değil. Tam saha pres, hücum presi gibi pres çeşitlerinden birisidir. Size karşı rakibin yaptığı presin başarılı olup topun kaybedilmesinin hemen ardından yapılan presi anlatır. Topun kaybedildiği noktada başlar, zamanlaması belirleyicidir.  Kısmen bir sistem olarak algılanacak olan "umschaltspiel" ise karşı pres sonucu topu kazandığınız andan itibaren hızlı hücum yapmak..  Bir avantaj sağladığından bahsederken neredeyse takımların rakip kale önünde bilinçli olarak topu kaybettiğine kadar gitmiştik. O gün konunun algılanması adına bu örneği verirken Almanların antrenörlerini yetiştiren Frank Wormuth ise sevgili Hikmet Karaman'ın da katıldığı Frankfurt'daki seminerde bunu ciddi bir şekilde ele aldı. Frankfurter Allgemeine bunu haberleştirdi Bild ise buradan alıntılarla manşete taşıdı: Bir taktik olarak bilerek yanlış pas atmak.. 

 Ütopik bir içerik midir?

Yıllar yılı yanlış pası minimize etmek için çeşitli çalışmalar yapılırken bu nasıl mümkün olabilir? Şöyle açıklanabilir. Topa sahip olan takımlar karşısında geride kompakt bir şekilde duran savunma takımlarını geçmek çok zor. Top rakipte olduğunda muazzam bir yerleşim alarak olabilecek en katı savunmayı yaptıkları zaman onların arkasına sarkmak en ala yetenekler için dahi çok zor. İyi bir set savunması aslında Messi'yi de durduruyor Neymar'ı da. İş bu vakit "gegenpressing" ile onları geçmek çok daha kolay. Kapanan takım topalarak ona sahip olunca ileri doğru hamle yapıp set savunmanın bozulmasına yol açıyor. Tam bu düzensizliğin hüküm sürdüğü yerde rakipten topu alıp hücum etmek sıklıkla başarılı sonuç veriyor. Kapalı savunmaya saatlerce baskı kurup hücum yaparak elde ettiğinizden çok daha fazlasını alıyorsunuz.

Topa sahip olduğunuzda  o ikili blok savunmayı aşmak çok zordur belki ama rakibe topu verdiğiniz anda  "gegenpressing" ile topu yeniden kazanıp hücum etmek pek tabi bir taktiksel içerik olamaz mı? Almanya'nın yıllardır antrenörlerin yetiştiren Frank Wormuth  Dünya Kupası'nın geleceğe dair taktik içeriği olarak bu konuyu işlerken Dortmund örneğini vererek topun kaybedilmesinin hemen ardından yeniden kazanımını(Karşı pres) doğru bir şekilde yapan her takımın kapanan takımlara karşı bu silahı(Bilerek yanlış pas atmak) kullanabileceğinden bahsetmiş.

 Bilerek yanlış pas atmak da aslında bir nevi karşıda duran set savunmayı bozabilir. Zira top sizde olduğu sürece konsantrasyonu en üst düzeyde savunma yapan takım topa sahip olunca her şeyden önce o savunma konsantrasyonunu kaybeder. Üstelik topun olduğu bölgeye doğru sürekli doğaçlama bir şekilde giderek savunma yapan takım topu kazandığı vakit takım düzenini yitirmiş ve doğaçlama oynamak zorunda olduğu için o anda yapılacak pres karşısında afallayacaktır. Ve işte o topu kaybettiği anda ise rakip hücumunu karşılamak kapanan set savunmalar için oldukça zorlaşıyor.

 Başka şekilde ifade edelim. Kapanan takım karşısında sürekli top çeviriyorsunuz. Lakin takım öyle iyi kapanıyor ki boşluk bulmak neredeyse imkansız. Doğru zamanda verilecek bir yanlış pas sonucu topa sahip olan kapanan takım dengesini kaybeder. Tam bu zamanda topu yeniden kazanıp hücum ederseniz o kapalı savunmayı aşmak çok da zor olmaz. Risk barındırdığı bir gerçek. Özellikle Almanya-Cezayir maçı önemli bir veridir. Zira Almanya o maçta topu kaybettiği zaman yeniden geri kazanmak istemiş ve bunu başaramadığı ölçüde kalesinde tehlikeli akınlar görmüştür. Zira topu yeniden kazanmak için adam fazlalılığına ulaştığınız ölçüde geride büyük boşluklar bırakıyorsunuz. O topu vermeyen takım hücuma her çıkışında tehlike yaratır. "bilinçli yanlış pas" tercihi ancak ve ancak o pasın hemen ardından topu yeniden kazanabilme, yani karşı pres konusunda hünerli takımların deneyebileceği bir taktiksel içerik olabilir. Bu yüzden örnek olarak Dortmund'un verilmesi çok da sürpriz değil!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder