4 Nisan 2012 Çarşamba

Sırt Ağrıları için Öneriler





Hamileliğimin 22. haftasındayım, yolun yarısını geçtim hala inanamıyorum buna! Herşeyi en başından beri planladığımız için zaman benim için oldukça ağır ilerledi aslında... Ama koca göbeğime bakınca, minik kızım içerde kıpır kıpır oynayınca sen hangi arada bu kadar büyüdün diyorum ona :) Bundan sonrası daha mı hızlı ilerleyecek yoksa benim gibi sabırsız biri için geçmek bilmeyecek mi onu da yine zaman gösterecek ;)




Daha önce de yazmıştım, 2. trimester'a girdiğimden beri yaşadığım tek sıkıntı sırt ağrılarım oldu... Bebeğimin gelişimini gün gün okuduğum Dr. A. Christine Harris'in "Hamilelik Günlüğü" kitabında sırt ağrıları için birtakım öneriler yazılmış, benim gibi sırt ağrısı çeken hamişler için bu önerileri paylaşmak istedim:





Öneri 1: Dik durun. Sanki bel kemiğinizden başlayıp başınızdan çıkan bir kordon varmış gibi düşünün. Bu kordon tarafından tutulduğunuzu hayal edin. Başınız, boynunuz, bel kemiğiniz ve pelvisiniz aynı hizada olsun. Kendinizi yukarı kaldırılmış gibi ve dikleşmiş hissedin. Duruşunuzun bozulduğunu hissettiğinizde, belli bir açıklıkta tuttuğunuz ayaklarınıza ağırlığınızı eşit dağıtarak bilinçli olarak duruşunuzu geri kazanın. Özel bir hamilelik kuşağının da yardımı olabilir. Pelvisinizi öne eğmekten kaçının.





Öneri 2: Fazla kilo almaktan kaçının. Fazladan ne kadar kilo alırsanız, sırtınızın dengelemesi gereken ağırlık da o kadar çok olacaktır. Eğer abur cuburu ve yağ oranı yüksek gıdaları keserseniz, aldığınız kilolar "sağlıklı kilolar" olacaktır.





Öneri 3: Oturduğunuzda baskıyı sırtınızdan almak için bacaklarınızı yukarı kaldırın ya da ergonomik bir sandalye kullanın. Aynı pozisyonda uzun süre oturmaktan ya da ayakta durmaktan kaçının. (Ayaktayken ağırlığınızı tek bacağa vermek gibi) asimetrik pozisyonlar kimi zaman eklem ağrılarını kötüleştirebilir.





Öneri 4: Ayaklarınıza destek veren ayakkabılar giyin. Biraz topuk aslında hiç topuk olmamasından daha iyidir, ancak 5cm üzerinde topuklu giymeyin - dengenizi kaybedebilir ve düşebilirsiniz. İyi bir çift yürüyüş ayakkabısı almayı düşünün. Artık hamile kadınlar için iç taban yapılıyor.





Öneri 5: Eğer bir şey kaldırmak zorundaysanız, öncelikle ağır olmadığından emin olun, daha sonra da ağırlığınızı sırtınıza değil bacaklarınıza vererek kaldırın. Dizlerinizden çömelin, sırtınızı oldukça dik tutun, kaldıracağınız nesneyi kavrayın sonra kaldırmak için bacaklarınızı düzleştirin. Eğer bacaklarınızı kullanarak kaldırmayı alışkanlık edinebilirseniz, hamile olmadığınız zamanlarda da sırtınızın incinmesini ya da zorlanmasını engelleyebilirsiniz. Eğer bebek arabası kullanıyorsanız, tutacak yerinin yüksekliğinin rahat olduğundan emin olun.





Öneri 6: Hamileyken kucağınızda bir şey ya da bebek taşımaktan kaçının. Kollarınızdaki ağırlık, zaten önünüzde taşıdığınız ağırlığı daha da fazlalaştırır. Taşıyacaklarınızı aşağıda vücudunuzun iki yanında tutarak taşıyın, tekerlekli bagaj çekicileri ya da benzer tekerlekli çekicileri kullanın ya da yardım isteyin.





Öneri 7: Sırt kaslarınızı güçlendirip koruyacak egzersizler konusunda doktorunuza danışın ya da yürüme, esneme ya da yüzme gibi zaten hâkim olduğunuz bir egzersiz yapın.





Öneri 8: Profesyonel bir hamile masajı yaptırmayı deneyin ya da partnerinizden özellikle ağrıyan bölgeye baş parmağı ya da mafsallanyla yumuşak ancak derinlemesine bir-iki dakika bastırmasını isteyin.





Öneri 9: Eğer sol tarafınıza uzanır ve bacaklarınızı birbiri üzerinde değil de arasına bir yastık yerleştirerek yatağa paralel konuma getirirseniz daha rahat uyuyabilirsiniz. Bu destek üstteki bacağınızın şilteye devrilmesini ve sırt ağrılarını kötüleştirmesini engelleyecektir. Ayrıca ağırlığı belinizden almak için karnınızın altına da bir yastık yerleştirin.





Öneri 10: Sırtınıza destek veren oldukça sert bir şilte üzerinde yatın. Eğer şilteniz çöktüyse altına bir parça kontraplak koyarak destekleyebilirsiniz. Yerde uyumanın da sırtınıza çok iyi geldiğini fark edebilirsiniz. (Şişen karnınızı nasıl yerleştireceğinizi bilmek zordur.)





! Eğer sırtınız rahatsız etmeye devam ederse ya da ağrı kötüleşirse, bir ağrı kesici ya da ilaç almadan önce doktorunuzu arayın.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder