3 Ekim 2013 Perşembe

Matematik Köyü'nde 2014 Felsefe Yaz Okulu

Matematik Köyünün Felsefe Mahallesi, birbuçuk yıllık hummalı çalışmanın ardından iyi kötü ortaya çıktı. Dersler ve toplantılar için enfes bir Agora, onikişer kişilik üç koğuş, üç hoca evi, iki kalfa evi tamam. Oniki odalı konukevi de Mayıs’a kadar hazır olur.

Gelecek yaz 13 hafta sürecek Felsefe Yaz Okulu için düğmeye bastık. Ders programını Ferda Keskin’le ikimiz hazırlıyoruz. Kabataslak bir liste çıktı, iş kaldı ince ayar yapmaya. Bir de hocalarla konuşmaya.

Anafikir
Program 15 Haziran – 14 Eylül 2014 arası birer haftalık onüç modülden oluşuyor. Her modül Pazar günü başlayıp, bir sonraki Pazar sabahı bitiyor. Katılım modül bazında. Yani dilediğiniz haftalık modüle katılabiliyorsunuz. Ama kısmi katılım yok. Yani “hocam iki gün gelsem, üç gün gelmesem” yok. Ya yedi gün, ya hiç.

Her modülde en az iki kalburüstü hoca olacak. Ayrıca Ferda, ben veya başkaları birer-ikişer derse gireceğiz. Her gün ikişer saatlik iki ders ve iki saatlik bir tartışma grubu olacak. Modül sonunda sertifika verilecek; belki bir gün işe yarar.

Kontenjan kırk kişi. Üniversite öğrencisi VEYA mezunu VEYA 24 yaş üstü olma koşulu var (ve değil, veya). Kırk kişiyi Matematik Köyünde yatırabiliyoruz. Fazlası gelirse kapımız açık, ama konaklamayı biz sağlayamayız. Günde üçbuçuk öğün yemek ve talep varsa Perşembe günleri Efes-Millipark-deniz gezisi programa dahil.

Henüz başvuru almıyoruz. Kesin program Şubat ayı içinde www.matematikkoyu.org sitesinde ilan edilecek. Başvuru ve kayıt formu sitede olacak. Sadece siteden başvuru alınacak. (Elbette hazır olduğunda burada da duyuracağım.)

Taslak program
Ferda ile çıkardığımız taslak liste aşağıda. Listeyi oluştururken kafamızdaki ideal programdan çok, kaliteli hoca ve öğrenci bulma gibi pratik kaygıları hesaba kattık.

Liste taslaktır. Daha iyi fikirleriniz varsa yazın. “Mutlaka olsun, çok iyidir” dediğiniz hoca önerileriniz varsa o da çok makbule geçer.

Batı fikri ve Türkiye’de modernlik
Bilim felsefesi
Çağdaş kent düşüncesi
Diller tarihi ve etimoloji 
Edebiyat ve felsefe 
Etik 
Evrim teorisi
Felsefenin doğuşu: İyonya ve Atina
Günümüzde Fransız Felsefesi
İslamın Tarihi ve Kültürel Kaynakları
İslam Felsefesi
Sosyalizmin geleceği var mı?
Post-seküler perspektiften din ve siyaset
Rasyonalite ve Toplumsal Düşünce
Sanatta dönüşüm
Ütopya ve anayasa hukuku

Zihin bilimleri (cognitive science)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder