Atatürk 19. Piyade Tümeni ile 25 Şubat 1915'te Çanakkale Şavaşları'na katılmak üzere Eceabat'a gelmiş, burada ikmal yaptıktan sonra, 18 Nisan 1915'te Bigalı Köyü'ne gelerek, bu köy evini karargah olarak kullanmıştır.
Bir hafta sonra savaş başlamış, Atatürk Conkbayırı ve Arıburnu'nda üstün düşman kuvvetlerine karşı kazandığı zaferlerle bütün dünyanın dikkatlerini üzerinde toplamıştır.
Çanakkale Savaşları'ndan sonra, Atatürk'ün Bigalı'daki karargahı yine eski sahiplerinin elinde ev olarak uzun yıllar kullanılmıştır.
Ev taş ve bağdadi yapıda inşa edilmiştir. Dış kapıdan küçük bir avluya girilmektedir.
Alt katta biri büyük, öteki küçük iki odası vardır.
Atatürk'ün Erzak Deposu
Atatürk'ün Yemek Odası
Ahşap bir merdivenle üst kattaki salona çıkılır.
Şimdi üst kattayız...
Üst kattaki ahşap balkon
Salona açılan üç kapıdan ortadaki en büyük oda Atatürk'ün çalışma odasıdır. Diğer oda yaverine ayrılmıştır. Odaların tavan ve döşemeleri ahşaptır.
O gün kullanılan eşyalardan sadece çalışma odasındaki bu masa kalmıştır.
Atatürk'ün Yatak Odası
Atatürk'ün Misafir Odası
1969 yılında Bigalı Köyü Atatürk Müzesi Kurma Komitesi adıyla bir komite kurularak, evin dış kapısı üzerine "M. Kemal Atatürk'ün 1915 tarihindeki 19. Tümen Karargahı" ibaresini taşıyan bir levha yerleştirilmiştir. Ev sahiplerinden satın alınarak müze haline getirilmiştir. Atatürk'ün Bigalı Karargahı, Kültür Bakanlığı'na devredilmiş, Bakanlık evi onararak 1973 yılında ziyarete açmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder