24 Şubat 2013 Pazar

Basit ballı karışım




Soğuk kış günlerinde bitmeyen öksürükler için ballı karışım yapın

Milliyet.tv'de yayınlanan yeni karışımımı anlattığım videomu izlemek için resime ya da bu linke tıklayabilirsiniz.

Bir kaç senedir çocuklarımla evde ballı bir karışım tüketiyoruz. Yapımı çok kolay, hatta 4 ve 2.5 yaşındaki kızlarım kendileri yapıyorlar. 3 tane baharatımız var. Tarçın, zencefil ve zerdeçal.
Hepsinden 1 tatlı kaşığı toz olarak bir kavanozda karıştırıyoruz. Macun kıvamına gelecek kadar balı üzerine döküyoruz. Bal organik ve 36 derece üzerinde sıcaklığa maruz kalmamış olmalı. Ayrıca balın şeker balı olmamasına da dikkat edelim. Bu karışıma taze çekilmiş keten tohumu, çörek otu ve kırmızı üzüm çekirdeği de ekleyebilirsiniz. Günde bir çay kaşığı çocuğunuz, siz bir tatlı kaşığı yediğinizde bağışıklığı kuvvetlendirici etkisi oluyor.
Tarçın ateşe ve boğaz ağrılarına iyi gelir, zerdeçal göğüse inen öksürüğe ve boğaza çok iyi gelir, hatta faydalı özelliklerinden dolayı baharatların kralı olarak bilinir. Zencefil bağışıklığı kuvvetlendirir. Keten tohumu önemli bir bitkisel omega-3 kaynağıdır. Çörek otu bağışıklığı kuvvetlendirir, kırmızı üzüm çekirdeği antioksidandır.

Not: Bal 1 yaşın altındaki çocuklarda Boutulizm denilen zehirlenme etkisi yaratabileceği için yedirilmemeli diye tavsiye ediliyor. Bu durumda emziren anneler kendileri yiyip bebeklerine faydasını süt yoluyla geçirebilirler. Zerdeçalı da yine bir yaşından altındaki bebeklere, emziren annelere ve hamilelere kuvvetli bir baharat olduğu için önermiyorlar. Ben de bebekler kendileri 1.5-2 yaşına doğru yemeye başladıklarında karışıma zerdeçal eklemeye ve o aman ben de yemeye başlamıştım. Öncesinde sadece 1 yaş üstüne tarçın ve zencefilli hazırladık karışımı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder