3 Mayıs 2013 Cuma

Dosya: A'dan Z'ye Güneşten Doğru Faydalanmanın Yolları (1)


Hepimiz dörtgözle güzel bahar günlerini beklerken, havalar aniden yaz gelmiş kadar ısındı. Annelerden güneşten doğal yöntemlerle nasıl korunabiliriz soruları gelmeye başladı. İlkbaharı yaşayamadan gelen bu yaz sıcaklarında size faydalı olacağını düşündüğüm bilgiler sunuyorum. Bu güneş dosyasında bulacaklarınız şöyle:
-Türk, yabancı doktorların ve uzmanların güneş ve D-vitamini ilişkisine dair görüşleri,
-Güneş kremlerindeki zararlı içerikler
-Güneşten korunmanın doğal yöntemleri
-Zararlı kimyasal içermeyen güvenilir güneş yağı nasıl olur,
-Doğal yöntemleri benimsemiş çocuk Doktorumuzun güneş kremi önerileri,
-Nerolinn Doğal Kozmetik'in sahibi Kimyager Emine Koçer ile güneş ve cilt sağlığı üzerine soru ve cevap,

Bu yazıları okumadan güneş kremi almayın ve kullanmayın.

Son zamanlarda güneşten yeteri kadar D-vitamini almamızın önemi her yerde vurgulanıyor. Prof. Canan Karatay da D-vitamini hakkında “Karatay Diyeti” kitabında şu açıklamalarda bulunuyor, sizin için kısa özetle geçiyorum:

D-vitamini cildimizde bulunan bir hormonun ön maddesidir. Güneşin Ultraviyole-B (UVB) ışınları ile yaşam süresini uzatan bir hormona dönüşür. Bu en güçlü antioksidanın eksikliğinde hücrelerimiz normal çalışamaz ve her türlü alerjik hastalık ve enfeksiyon hastalıkları meydana gelir. Koruyucu krem ve losyonlar kullanılması D-vitamini eksikliğine neden olmaktadır.

Önemli olan güneşin altında kalınacak süreye dikkat etmek, saatler boyu güneşin cildimizi yakması için çaba sarfetmemek ve güneş yanığı oluşturmamaktır.

D-vitamini seviyesi ne olmalıdır?
D-vitamini eksikliği varsa sık sık hastalanılıyor, kilo verilemiyor, kalp krizi riski fazla ve alerjiden kurtulunamıyor. Normal şartlarda kandaki D-vitamini seviyesi 50-100ng/ml olmalıyken kanserli hastaların D-vitamini seviyesi en az 70ng/ml ve üstü olmalıdır.

D-vitamini kaynakları nedir?
İlk olarak güneşin UVB ışınları etkisiyle derimizde üretilmektedir.
İkinci olarak gıdalardan alınabilmektedir. En önemli besin kaynağı balık, yürek ve karaciğer organ etleridir. Ancak yiyeceklerle alınan miktar güneşten alına göre %25 kadardır. Her gün 500gr karaciğer ve balık yemek mümkün olmadığına göre en önemli kaynak güneştir.

Güneşin en etkili olduğu saatler nedir?
Güneş ışınlarının dik olarak geldiği öğle saatlerinde vücudumuz en fazla D-vitaminini üretir.
Eskiden 20dk kalsanız yeterli denirdi. Şimdi devir değişti, hava kirliliği çok arttı. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde günün hangi saatlerinde olursa olsun UVB ışınlarının %60’ı kirli atmosferde bulunan zerrecikler tarafından emiliyor. Öğle saatlerinde dahi güneşte kalmanın pek bir yararı olmamaktadır. UVB cildinize gelmiyor, kızarırsınız ama D-vitamini olmuyor vücudunuzda.

Güneş kremi kullanılırsa  
D-vitamini yüksek olursa kanser olunmaz. Güneşten koruyucu kremler kullanmayın, saf soğuk sıkım sızma zeytinyağı kullanın. Riviera işlemden geçmiş olduğu için olmaz. Kremler UVB’nin vücuda girmesini önler. Güneş ışınlarının en dik olduğu saatlerde UVB cilde giriyor. Ozon tabakası çoktan kapandı öğle saatlerinden endileşelenmenize gerek yok.

Vücuttaki bağışıklık sistemi güçlü olunca kanser olmazsınız. Bağışıklık sistemini yıkan en güçlü şey şekerdir, hareketsizliktir. Çay kahveyi şekersiz için.

Doğal güneş yağları bulabileceğiniz Nerolinn doğal kozmetik ürünlerinin sahibi Kimyager Emine Koçer’e göre “Prof. Canan Karatay’ın önerdiği saf soğuk sıkım sızma zeytinyağı tabiki tercih edilmeli. E-vitamini bakımından zengin olduğu için sıcak havada çabucak okside olmaz yani bozunmaz. Bu nedenle cildi nemli tutar ve bugün bütün güneş ürünleri üreticileri tarafından diğer yağlara göre maliyeti düşük olduğu için çok tercih edilir. Fakat Nerolinn güneş ürünlerinde zeytin yağı kullanmıyoruz. Nedeni ise cildi hızlı bir şekilde bronzlaştırması. Çabuk bronzlaşan ciltte lekelenmeler olabiliyor aynı zamanda D-vitamini sentezi içinde bu durum doğru olmaz. Zeytinyağını tercih etmek isteyenler bunları göz önünde bulundurmak zorundalar.”
Hassas ciltler ve bebekler için daha yoğun koruma sağlayan doğal yağlar da var. Biraz da mevcut güneş kremlerinin içeriklerini değerlendirelim. Bunun için bir sonraki yazımı okumalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder