16 Nisan 2014 Çarşamba

Okuma Notları 2

“[Başbakan] 21. Yüzyıln dünyasında bizi milattan önce fi tarihinde Yunan site devletlerinde ortaya çıkan ilk demokrasi kırıntılarıyla yetinmeye davet ediyor.”

Fi tarihi, herhalde MÖ 508’de Kleisthenes’in rejimi olmalı. Tüm vatandaşların aktif ve eşit söz hakkına sahip olduğu, şaşılacak kadar özgür bir rejimdir. Gücün istismarına karşı hangi güvenceleri vardı, şimdi hatırlamıyorum.

*
“Alim, kalbini keşfedebilmiş, kalbine bilgi kadar aşkı yerleştirebilmiş, kalbini Rabbiyle tanıştıracak nefsini tanıyabilmiş, gönlü ile dili, tavrı, edası arasında samimiyet ihdas edebilmiş kişidir.” (R.T.Erdoğan)

Önemli bir söz. İlmin bir bilgi yığını değil, hakikat aşkı olduğunu, bunun da samimiyet, kendini bilme, alçak gönüllülük, riyadan arınma, özgürlük, eleştirellik, sorgulayıcılık, özeleştiri yetenğini vs. gerektirdiğini söylüyor. Batı eğitimi almış olanlarda oldukça yaygın hasletlerdir.

Çağdaş İslam aleminde, bu niteliklere sahip tek kişi olmaması neden acaba?

*

Rabb, Arapça’ya Arami – Suryani kültüründen alınmış kelimelerden biri.  Nihai kaynağı Yahudilikten. Bu hapis işi çıkmasa, bunun üzerine ufak bir yazı yazacaktım, olmadı. Burda, elimde yeterli başvuru kaynağı yok, bekleyecek.

*
Hakan Günday, Ziyan. Berbat bir roman. Askerlik ortamını anlattığı ilk bölüm güzel, etkileyici pasajlar var. Ama Ziya Hurşit hikayesi tam bir zavallılık. Övmüşlerdi Günday’ı. Dur bakalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder