Uzun bir süredir evdeki standart deterjanlara alternatifler arayıp duruyordum. Kendime göre seçtiğim ve uyguladığım yöntemler zaman içinde şu şekilde gelişti.
Bulaşık makinası deterjanı:
1. Arap sabunu-Elma sirkesi: Piyasadaki en ucuz arap sabunu ile 6 ay boyunca bulaşık makinasına bir tatlı kaşığı kadar koyarak yıkadım. Her seferinde iyice bulaşıkları akıttım. Parlatıcı gözüne de elma sirkesi koydum. Sonuçta bulaşıklar biraz buğulu sanki yağlı kıvamda çıkıyordu. Meğer yanmamış yağdan üretilen arap sabunları da varmış, bunlarla tekrar denenebilir, belki sonuç farklı olur.
2. Organik deterjan-organik parlatıcı: Haliyle daha pahallı olan bu deterjanlarda bulaşıkları iyice akıtıp koyunca yarım ölçü kullanarak normal deterjan fiyatına yakın bir ekonomi sağlanabiliyor. Sonuç standart deterjanlarla aynı. Ben evde Klar kullanmıştım. Klar ile bazı tortular kaldı, ancak su mu çok sert, tuz mu koymadım lekelenmelerin sebebini tam anlayamadım. Amway'in organik bulaşık makinası toz deterjanını denedim. Çok az 1 tatlı kaşığı kadar koymama rağmen temizliyor. En son Mom's Green deterjanını aldım, o da gayet güzel temizliyor.
3. Ev yapımı deterjan: Kendi karışımımı hazırlayıp son bir kaç aydır evde kullanıyorum. Formülü aşağıda.
İyice akıtılmış bulaşıklarda 1 kaşık yerine yarım ölçü kullanınca daha az tortu kalıyor. Buğulanma olursa sıcak suda eriterek bulaşıklar üzerine serperek kullanın. Sonuç olarak biraz cam üzerinde beyaz lekeli bırakıyor. Ancak nemli bir bez ile bu artıklar temizleniyor. Yine elma sirkesi ile bir kısa durulama programı seçilebilir. Deterjan ölçüsü azaltarak kullanınca daha iyi sonuç alınabilir.
1/4 bardak deniz tuzu
20-30 damla mandalina ya da limon yağı (koku vermesi için, ancak ben koymuyorum)
1 bardak boraks (hijyen sağlıyor, aktar ya da eczanelerden alınabilir. DİKKAT! bazı arkadaşlarım boraksın yıkama sonunda kalıntı bıraktığı konusunda uyardılar, karışımı borakssız yapanlar ve temizlik için diğer malzemelerin yeterli olduğunu düşünenler de var)
1 bardak karbonat
2 yemek kaşığı limon tuzu (rondoda çekilecek)
1 bardak hardal tozu (ilk denememde beğenmediğim için sonrakinde bunu koymadım)
Ölçü: Yıkama başına 1-1.5 yemek kaşığı. Yine daha iyi bir sonuç almak için toz üzerine 3 damla organik sıvı elde yıkama deterjanı damlatabilirsiniz.
İlk önce tuza mandalina yedirilir, sonra sırayla diğer maddeler de karıştırılır. Karışım uzun bir süre idare ediyor. Eğer nemli bir yerde tutulursa sertleşebilir, o zaman tekrar rondoda parçalayın. Bu karışımı kullanırken bulaşıkları iyice akıtıp makinaya koydum. Öyle kimyasal çıkarıcı deterjanları reklamlarındaki gibi kirli koymayın.
Elde yıkama bulaşık deterjanı:
1 bardak kaynar su
1 bardak zeytinyağlı sabun tozu
1 yemek kaşığı boraks (DİKKAT! Boraksı bazı arkadaşlarım kalıntı kalabileceği endişesi ile uyardılar, koymayanlar da varmış)
1 yemek kaşığı karbonat
Hepsi bir tencerede iyice eriyinceye kadar karıştırılır. Cam bir kavanozda muhafaza edilir. Jelimsi bir kıvamda olması gerekiyor. Benimki biraz daha katı kaldı ama süngeri bandırp süngerde eriterek kullanıyorum. Son durulama suyu elma sirkeli yapılır.
Yer silme deterjanı:
Sadece arap sabunu yeterli oluyor. Ancak isteyenler aşağıdaki formülü de kullanabilir.
1 yemek kaşığı arap sabunu
1 bardak karbonat
limon suyu (koku için)
Hepsi sıcak suda karıştırılır, yerler silinir.
İkinci bir formül de şu:
1 lt su, yarım bardak elma sirkesi içine limon ya da portakal kabukları atılır. Karışım iki hafta kabuklar bembeyaz olana kadar üstü örtülü olarak karanlık bir dolapta bekletilir. Yerler bu karışım ile sulandırılarak silinir.
Üçüncü formül:
Bir kova yer silme suyuna,
1 bardak elma sirkesi,
bir kaç damla limon, portakal, ya da lavanta gibi esansiyel yağ.
Çamaşır deterjanı:
1. Bitkisel toz sabun deterjan: Piyasada ekolojik bitkisel yağlardan üretilmiş toz deterjanlar mevcut. Ben Dalan Roxy kullanıyorum uzun bir süredir.
2. Zeytinyağlı sabun tozu: Çocuk çamaşırlarında ekstra durulamalı 1 senedir bunu kullanıyorum. Zeytinyağlı sabunun geleneksel yöntemle kül suyu ile kaynatarak kostiksiz hazırlanmış olması önemli. Bu konu için zeytinyağlı sabun ile ilgili bloglarıma bakabilirsiniz.
3. Zeytinyağlı sıvı deterjan: Bunu zeytinyağlı toz sabun deterjanıma alternatif olarak aldım. Bazı koyu çamaşırlarda sabun tozu 30 derece sıcaklıkta ermediği için sıvı formül iyi oluyor. Ben sıvı jel deterjanı hazır olarak Nerolinn'den aldım.
4. Ev yapımı deterjan: Evdeki malzemelerden kolayca yapılabiliyor.
1 lt su kaynatılır
1 bardak zeytinyağlı sabun tozu
1 bardak çamaşır sodası
1/2 bardak boraks
Hepsi bir tencerede su içine katılır, eritilir. Çok katı olursa daha su eklenebilir. Cam kaba konur. Çalkalayarak soğutulur. Kullanmadan önce çatalla ezip az eritilerek bir çay bardağı kadar kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder