22 Ekim 2011 Cumartesi

Bebeğin beslenmesi

Anne sütü ile beslenme çocuğun sağlığı ve gelişmesi için ana koşuldur. Anne sağlığı için de önemlidir. Her bebek için kendi annesinin sütü özeldir. Onun ihtiyacına göre her ay değişen bir formüle sahiptir. Anne sütü tek başına bebeğe ilk 6 ay yeterlidir. Başka ek gıda, suya gerek yoktur. Yeterli güneş alan bebeğe ilk aylarda D-vitamini vermeye gerek yoktur. 6 aydan sonra ek gıda ve suya başlanır.

Emzirmeye doğumdan yarım-1 saat içinde başlanmalıdır ve 2 yaşına kadar devam ettirilmelidir. Anne sütü bebek tarafından kolay sindirilir, yapay gıdalar ise kolay sindirilmez. Mama alan çocuklarda bu yüzden gaz, kabızlık problemlerine daha çok rastlanır. Normal doğum sırasında bebekler barsak sindirimden önemli yeri olan bakterileri annenin doğum kanalından ağız yolu ile alır. Böylece barsak hareketleri normal olur. Sezeryanda bu bakteriler alınmadığı için bebeklerde barsak sorunları ve kabızlık olabilir. Yapay beslenen bebekler daha sık hastalanır. Hastalıklardan korunamaz. Alerji geliştirebilir. İyi gelişip büyüyemez. Zeka geriliği olabilir. Anne sütü bebekleri ilk 6 ay boyunca anneden geçen antikorlar sayesinde çocuk hastalıklarına karşı korur. 6 aydan sonra bebek kendi bağışıklığını geliştirmeye başlar.

Doğumdan sonra gelen ilk süt koyu kıvamda ve rengi sarımtıraktır. Bebek için en faydalı olgunlaşmamış süttür. Bu sütün içeriği çok özel olduğundan bebeğin bu sütü alması önemlidir.
Doğumdan hemen sonra sütün gelmesi bazı annelerde gecikebilir ya da az süt gelebilir. Böyle olsada anne süt gelmese de bebeği emzirmelidir. Süt 3. gün gelir. Ne kadar çok anne emzirirse o kadar çok süt salınımı olur. Süt gelmeyince mama, şekerli su verilmemelidir. Bunları alan bebek annenin sütü geldiğinde emmek istemeyebilir. İlk sütün kıvamı ve renginden dolayı halk arasında bu sütün yaramadığı inancı vardır. Bu çok yanlıştır. Bebek doğumdan hemen sonra emzirilmelidir. Bebek her ağladığında her istediğinde emzirilmelidir. Her iki göğüsten emzirmek önemlidir. Biri diğerinden daha fazla az süt veriyor olabilir.

Bebeklerini emziren annelerin kendi beslenmelerine dikkat etmeleri, protein ve yeşil yapraklı sebzeler açısından zengin bir diyetle beslenmeleri, günde 10 su bardağına yakın su almaları ve en az 2 bardak yoğurt ve kefir gibi mayalı süt ürünleri tüketmeleri gerekiyor. Türk milleti genetik olarak süt şekeri laktoza karşı intoleransı sahibi olduğu için olabildiğince mayalı süt ürünü tüketmek önemlidir.

Eğer anne bir nedenden dolayı emziremezse kaşıkla, bardakla bebeğe sağılmış anne sütü verilebilir. Biberon kullanılacaksa cam biberon ve kauçuk ucu olan tercih edilmelidir. Plastik biberonlarda BPA (Bisphenol-A) kanserojen madde tehlikesi vardır. Biberonla beslemede yıkama sonrasında içi su dolu bir kapta 10dk kaynatılarak steril edilmesi gerekir. Daha sonra bu kaptan çıkarılıp ağızları aşağı olacak şekilde kurutulur ve soğutulur. Her kullanım sonrasında biberon su ve sabunla uzun bir fırça kullanarak iyice yıkanmalı, emziklerin içi ovularak kalan süt artıkları temizlenmelidir.

Biberon ters çevrildiğinde sütün kısa bir süre fışkırır gibi sonra damla damla akması deliğin uygun boyda olduğunu gösterir.

Sütler her öğün taze hazırlanmalıdır. Bebek biberonu yarıda bırakıp uyuduysa artan süt gelecek beslenmeye kadar bozdolabında saklanabilir.

İlk 6 ayda bebeğin haftada 150-250gr alması normaldir.Yalnız anne sütü alan bebek günde 7-8 kez idrar, 8-10 kez kaka yapabilir. Bu normaldir ve bebeğin yeterli beslendiğini gösterir.

Eğer bebek düzenli anne sütü alıyor ise 6 ay ek gıda başlamaya gerek yoktur.

Kaynak: Hasanpaşa Sağlık Ocağı bilgi kağıdı ve kendi deneyimlerim. Emzirme danışmanlığı için Ocak Tel: 0216 340 04 64

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder