Bebek bir besini sevmezse hemen pes etmeyin. Birkaç gün sonra tekrar deneyin, 20-30 kez red ediyorsa o zaman sevmiyor demektir. Bebekler de hep aynı gıdayı yemekten sıkılıyorlar, renk, tip, şekil farkı hoşlarına gider. ör. havuç püre, haşlama, çubuk, taze cam rendede vs.
Geçiş sıralaması:
1-sebze
2-meyve
3-ekmek
4-peynir
5-yoğurt
6-kuru baklagil
7-et
Meyve suyu verme, suyu posa icermez, barsaktan hızlıca emilir, şeker etkisi yapar. Her zaman posalı ver. Sadece cam rende yap, havuç da cam rende oluyor. İstersen sulu olması için biraz ıhlamur ekleyin.
MEYVE SUYU VE MEYVE PÜRESİ: Meyve suyu ve püresini ilk tanışma gıdası olarak vermeyin. O zaman bebek tatlı beklentisi oluyor, sebzeleri istemiyor. Meyve çok gerekli değil zaten fazla şekerli olduğu için kanda insülin etkisi yaraıyor. Sebzeler vitamin ve mineral açısından daha önemli. İlk once sebze ile başlanıyor.
SEBZE ÇORBASI: Sebze çorbası karışık olmadan önce tek tek besinler tanıtılmalı. Ete başladıktan sonra kemik suyu da katılması iyi olabilir. Tabii kuzu kemiği.
Alıştırma zamanında çorba içine ben irmik veya un koymadım. Sadece sebze verdim. Tel süzgeç yapmayın. Sebzeleri haşlayın, sadece çatalla iyice ezin. Gerekirse haşlama suyunu fazla koyun. Anne sütü suludur, ona benzetebilirsiniz. Sulu çorba içinde çok az 1 mercimek kadar sebzeyi ağzına vererek başlayın. Kusacak diye korkmayın. O kadarını zaten kusmaz. İlk kez ağzına verirken parmağınızla damağına da 1-2 mercimek kadar sürebilirsiniz. Alırsa biraz daha verin. Tuz konusunda doktormuz çağ kaşığı ucu ile diyor. Mineral olsun diye (deniz veya kaya tuzu). Pirinç koymayın. Sadece sebze koyun. Her gün taze yapın, sebze yemekleri 24 saati geçmesin, geçerse Nitrit nitrat üretir, kanserojen olur.
MUHALLEBİ: Muhallebi 1 yaşa hiç verilmemeli demişti doktorumuz. İnek sütü alerjik bir yaşına kadar. Pirinç unu, pirinç verilmediği için olmaz. Rafine şeker ise 1 yaşına kadar hiç verilmiyor. Zaten sonrasında da ne kadar az o kadar iyi, haftada bir 1 yaşından sonra tatlıya izin veriliyor. Şeker kanserli hücreleri beslediği, diyabete sebep olduğu için kaçınılması gerekiyor.
YOĞURT: Yoğurda anne sütü aldıkça gerek yok. Yoğurt mümkünse koyun ya da manda sütünden yağlı olmalı. Süt otlayan hayvan sütü olacak. Yoğurt hatta kaynatmadan sadece yoğurt sıcaklığına getirerek bile yapılabilir. Çok daha besinli olur. Doktorumuza da sormuştum bu şekilde kaynatmadan yoğurt yapılırken maya zararlı bakterileri ortadan kaldırıyor demişti. Her zaman yoğurt etlerle birlikte veya demir içeren mercimekle verilmiyor, çünkü süt ürünleri ile bu yiyecekler yenirse demir emilimini azalıyor. Ancak portakal gibi C-vitaminli yiyeceklerle birlikte demir emilimi artıyor. Ben haftada 1-2 veriyorum.
KAHVALTI: 6.aydan sonra kahvaltı sebze ve ek besinlere alıştıktan sonra 15 gün-1 ay içinde denemeye başlanabilir. Kahvaltı ilk aylarda pek başarılı geçmezse sorun yok, zaten anne sütü alır yine bebekler.
YUMURTA: Alerjik olduğundan ne kadar geç başlanırsa o kadar iyi olur. 9.aydan sonra başlanır.
ET: Sadece kuzu, koyun, köy tavuğu, keçi verin. Dana organik bulursanız olur. Normalde dana eti antibiyotikli, ilaçlı olur ve yem ile beslenir. Ben sadece kuzu veriyorum.
TAHILLAR: Tahıllı çorba, pilav 8.aydan sonra verilebilir, bulgur verilir. Ancak bol su da içirin, en fazla her yemekle 1 yemek kaşığı kadar pilav verin. Pirinç daha geç başlanır. Makarna 1 yaşa kadar vermeyin, çabuk alışır, başka yemek yemez.
ÇAY: Çay, siyah hiç vermeyin. Ihlamur her zaman verilebilir. Barsak hareketlerini artırır. Rezene de olur, sindirime yardımcıdır. Melisa da sakinleştirir. Adaçayı vermeyin. İlla içecekseniz haftada bir adaçayı için.
EK VİTAMİN: Doğru ve sağlıklı beslenme yapılırsa ek vitamin verilmesine gerek yoktur. Zaten ek vitaminler yapay üretilmişse çoğu vücudumuz tarafından bağlanamaz, işe yaramaz. Vitamin ve mineralleri doğal yollarla almak en iyisidir. Biz çok güneşli bir ülkede yaşıyoruz. Vitamin-D vermeye gerek yok demişti doktorumuz. Her gün en az 30dk dışarı çıkmak, gün ışığı almak yeterli. Kapalı bir havada bile güneşin ışınları bulutlar arasından %80 oranında sızıyor. Bir gün çıkamazsanız diğer gün daha fazla dışarıda durun. Ancak bu pencereden gelen direk ışık olmayacak. Ben aynen uyguluyorum. İki bebeğimde de damla d-vit kullanmadım.
Kaynak: Hasanpaşa Sağlık Ocağı bilgi kağıdı ve kendi doktorumun notlarından derlenmiştir. Emzirme danışmanlığı için Ocak Tel: 0216 340 04 64
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder