29 Ocak 2013 Salı

Sümük yapan ve sümük silen yiyecekler

En son doktora kendim için herhalde 3 sene önce gitmiştim. Ancak bir daha gitmeme sebep olan şey hayatımda ilk defa başıma gelen sinüzit ve ortakulak iltihabı oldu. Doktorum yazması gereken kullanmayacağım klasik ilaçları yazdı. Ne yazıkki beslenme konusunda bilgi alamadım, araştırıp ne yersem faydalı oluru bulmak yine bana düştü. Ben de yine kimya eğitimi almanın verdiği bilimsel ve uygulama yönüme de güvenerek kendimin doktoru oldum.Sanırım bir sonraki doktorum bir homeopat olacak.


Nezle, ateş, grip, solunum yolu enfeksiyonlarında sümük yapan ve sümük yokeden yiyeceklere diyetinizde dikkat ederseniz kısa sürede iyileşirsiniz. Ben de çocuklarımın hastalıklarında nezle ve ateş varsa ilk olarak hayvansal gıdaları kesiyorum.

Resmin sol tarafındaki yiyecekler sümük (mukus) yapanlar:

Mısır, mısır yağı, (tahıl grubu)
süt, peynir, yoğurt, (süt ürünleri)
şurup (pekmez), reçel ve marmelatlar, (şeker grubu)
dondurma, kurabiyeler, (tatlılar)
tereyağı, çiğ/sade yağ (ghee), (hayvansal yağlar)
kahvaltılık gevrekler, kekler, (tahıl grubu)
cips, ekmek, tuzlu krakerler, (tahıl grubu)
kızarmış yiyecekler,
pasta, soya, ayçiçek yağı.

Özellikle sinüzitten hızlıca kurtulmak için tüm et ve süt ürünleri, beyaz un, beyaz şeker, tüm tahıllar, nişastalılar patates dahil kesilip taze ve çiğ sebze, meyve tüketilmesi en iyi sonucu veriyor. İlla yenecekse balık yenebilir diyor Niyazi Eröztürk “Bir Yudum Sağlık” kitabında. Ancak hastalık anında zaten vücudumuz iyileşmeye çok enerji harcadığı için kolay ve az enerjiyle sindirilebilen ve hızlıca sisteme kazandırılan sebze ve meyvelere ağırlık verilmeli.

Resmin sağ tarafında sümük silen yiyecekler bulunuyor:

Karnıbahar, sarımsak, kereviz, kuşkonmaz
bamboo filizi (bamboo shoots), soğan,
limon, misket limonu, greyfurt
yeşil sebzeler, kumkuat
zencefil, portakal, ananas

Burada dikkat edilmesi gereken nokta şu: bağışıklığımızı kuvvetlendiren ve bol C vitamini içeren meyveler, soğansı sebzelerin ve koyu yeşil yapraklıların çiğ ve salata olarak tüketilmeli. Böylece vitamin ve minerallerinde kayıp olmadan metabolizmaya katılabiliyor besinler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder