9 Kasım 2012 Cuma

Yasmin Levy - Libertad "Freedom, Özgürlük"

İstanbul'dan Tel Aviv'e; Flamenko, tango, fado sanki hepsi bir arada. Geniş bir coğrafya "Yasmin" renginde fısıldanıyor kulaklara. Tek yapmanız gereken sakin bir şekilde uzun uzun dinlemek, onunla tanışmak.

"Adama Music" adına Ben Mandelson'un yapımcılığını üstlendiği 'Libertad' ('Freedom') adlı albüm, Avrupa'da Harmonia Mundi etiketiyle raflardaki yerini aldı. Yasmin için yeni bir müzikal yolculuk olan albüm, sanatçının Ladino dilinde okuduğu parçalar üzerinde büyük etkisi olan İspanyolca ve Türkçe şarkılara yoğunlaşması ile, kendine has bir duruş ortaya koyuyor.

Yeni albüm, Yasmin'in müziğe bakış açısını ve coşkusunu daha önce hiç olmadığı kadar açık bir şekilde ifade ediyor. Sanatçı, "Bu proje, şu an hayatımda kim ya da ne olduğumu, nerede olduğumu ortaya koyuyor. Kendimi her açıdan özgür hissediyorum" diyor. Bu yeni özgürlük hissinde ilk çocuğunu doğurmuş olması da çok büyük bir etken. Yasmin özgür duruşunun yanına olgunluk ve güven duygusunu da ekleyince, dinleyicileri ile daha önce hiç olmadığı kadar açık ve rahat bir ilişki kurmayı başarıyor.

Bu yeni "özgürlük" albümdeki parça seçiminde de hissediliyor. Toplam 12 şarkının 7'si Yasmin'e ait. 'Libertad' ayrıca, Türk müziğinin incilerinden biri olan ve Sezen Aksu'nun yorumuyla akıllara kazınan "Firuze"(Aysel Gürel), en iddialı Farsça parçalardan biri olan "Recuerdo" ("Soghati") ve bir Enrico Macias klasiği olarak "Adieu Mon Pays" gibi parçalrın yorumlarını da içeriyor. Yasmin Levy albümlerinin vazgeçilmezleri olarak gösterilen birkaç Ladino da albümde yerini alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder